Janne Uotila Piraattipolitiikkaa

Turussa rajataan jo päivähoito-oikeutta nollaan tuntiin.

Turussa päivähoito-oikeutta rajataan jo voimakkaasti ja päivähoitopaikkoja evätään kokonaan, vaikka eduskunta on hyväksynyt vasta subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen 20 tuntiin. Turun johdossa pohditaan ja selvitelläänkin parhaillaan, mitä eduskunnan päätös päivähoito-oikeuden rajaamisesta 20 tuntiin tarkoittaisi, vaikka totuus on, että päivähoito-oikeutta käytännön tasolla rajataan jo nollaan tuntiin. Sivistystoimialan palvelujohtaja päivittelee (TS  30.12.), että jatkossa kaupungille tulisi hurjan paljon lisätyötä, kun selvitellään päivähoito-oikeuksia. Todellisuus kuitenkin on, että varhaiskasvatuksen hallinnon parissa työskentelevät ihmiset käyttävät tähän jo valtavasti työaikaa ja tekevät omiin mielipiteisiinsä perustuvia päätöksiä asettaen lapsia eriarvoiseen asemaan sen mukaan, kuka ansaitsee hoitopaikan mistäkin heidän näkemyksensä mukaan (tai ansaitseeko ollenkaan). Kaupungin johto ei ilmeisesti ole tehtäviensä tasalla myöskään, koska ei tiedä mitä käytännön tasolla hallinnossa tapahtuu.

Asumme Turun keskustassa yhden korttelin päässä päiväkodista ja vaikka vanhempi lapsemme on tässä päiväkodissa esiopetuksessa, niin syksyllä kolme vuotta täyttäneelle lapsellemme ei ole tähän päiväkotiin myönnetty hoitopaikkaa, vaikka syksyllä ja nyt vuodenvaihteessa paikkoja on vapautunut. Hoitopaikkahakemuskin on lähetetty hyvissä ajoin paljon ennen ilmoitettua 4kk käsittelyaikaa. Sen sijaan tätä keskustan päiväkotia on täytetty lapsilla, joita tuodaan autoilla pitkin kaupunkia. Meidän lapsellemme on nyt tarjottu hoitopaikkaa pitkän odottelun, kyselyn ja ihmettelyn päätteeksi kaupungin laidalta hankalien julkisten kulkuyhteyksien päässä, jotta korttelin pituinen kävelymatka ei olisi mahdollinen ja autoilevat perheet saisivat ympäri kaupunkia ajelemalla saastutettua ja ruuhkautettua kaupungin mahdollisimman tehokkaasti.

En ihmettele pätkääkään, että keskusta ei ole kovin vetovoimainen lapsiperheiden keskuudessa, koska päivähoitopaikkojenkin järjestäminen hoidetaan näin kehnosti ja pitkiä matkoja autolla päivähoitoon kuljetettavat lapset laitetaan etusijalle naapuritalojen lapsiin nähden.

Tämä prosessi on vain vahvistanut omaa ideologiaani ja käsitystäni siitä, että subjektiivinen päivähoito-oikeus voidaan poistaa kokonaan. Lisäksi varhaiskasvatus voidaan yksityistää kokonaan, koska julkisella sektorilla ja Turun kaupungilla ei ole kykyä suoriutua päivähoitopaikkojen jakamisesta tyydyttävällä tavalla tasa-arvoisesti ja päivähoitopaikkojen järjestely on mielivaltaisissa käsissä. Turun kaupunki voi jatkossa yhtiöittää päivähoitopalvelunsa ja kilpailla yksityisten yritysten kanssa. Itse päivähoidon laadussa tai varhaiskasvatuksessahan ei ole ongelmaa, joten kaupungin yhtiöt varmasti pärjäisivät kilpailussa. Tasa-arvo ja oikeus toteutuu, kun kansalaisille ei anneta katteettomia lupauksia ja toiveita päiväkotipaikoista, vaan jokainen järjestää itse lastensa päivähoidon parhaalla katsomallaan tavalla.

 

Janne Uotila,

Piraattipuolue,

Varsinais-Suomen Piraattien hallituksen jäsen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jukka Mäkinen

Kävele maistraattiin ja ruksaa itsesi ja lapsesi ruotsinkielisiksi. Päivähoitopaikka läheltä löytyy heti.

Toimituksen poiminnat